Berettelse om et gründerliv

I desember 2019 sa jeg opp min faste trygge jobb i Nordea. Jeg skulle bli gründer for første gang i livet. Helt alene. Uten co-founders.
Og som enslig.
Hvorfor er det så viktig tenker du kanskje? Vel, lite visste jeg hva som var i vente, både mentalt og økonomisk:

  • Fire måneder etter valget ble tatt kom pandemien som skulle lamme verden og fremdriften vår i 1,5 år.

  • Min mor skulle bli alvorlig syk med kreft og forlate oss oktober 2020.

  • Min gamle syke far skulle bli overlatt til seg selv for første gang på 75 år, og skulle trenge mer støtte og hjelp enn noen gang.

  • En ny livstruende kreftdiagnose hos en av mine aller beste venner medførte at han trengte meg mer enn noen gang, som skapte en frykt for å miste min nærmeste støttespiller.

Midt oppi alt dette har jeg fylt følgende stillinger i et selskap med globale ambisjoner:

  • Daglig leder (CEO)

  • Operasjonsdirektør (COO)

  • Markedsdirektør (CMO)

  • Teknoligidirektør (CTO)

  • Økonomidirektør (CFO)

Med foreløpig resultat:

  • Arbeidstimer: ca. 6.000

  • Timelønn: 0,-

  • Årslønn: 0,-

  • Utbytte: 0,-

At gründerlivet er tøft og ensomt er velkjent for de fleste. Men ensomheten blir forsterket når man også er alene på privaten, for vi enslige gründerne har ikke:

  • Noen å støtte seg på når dagene er mørke og avslagene er mange…

  • Noen å feire med når det man plutselig lander en stor og viktig avtale…

  • Noen å støtte seg på økonomisk når bankkontoen er tom fordi prosjektet ble mange ganger mer kostbart enn først estimert - som det alltid gjør.

Det sies at gründerlivet er det mest krevende et menneske kan gå igjennom i karrieren. Det tror jeg på. Men jeg synes det er for lite fokus på gründere som står i det alene. Uten en livspartner som på mange måter kjenner på de samme gledene og sorgene som en selv.

Og misforstå meg rett. Jeg har verdens beste venner, men de har sine egne liv, og jeg kan ikke forvente at de skal forstå hvordan gründerhverdagen føles på kroppen.

MEN!
Når det er sagt, og dette vil sikkert overraske deg basert på hva jeg har skrevet frem til nå; jeg ville aldri i verden byttet ut gründerlivet med noe annet!

Fordi drømmen lever. Og drøm skal bli til virkelighet - i 2022!
Og fordi Jeg har venner som har urokkelig tro på meg. Aksjonærer med investeringsvilje og hjerte på rett sted. Jeg har gleden av å være en del av et lokalt gründernettverk som heier, hjelper og støtter i den grad de kan. Og jeg har evnen til å motivere meg selv. Dette som sum er helt avgjørende for å lykkes som enslig gründer.

Og jeg har heldigvis mange års trening i å klare meg selv. Men ikke alle har det.

Derfor vil jeg slutt vil jeg dele noen tips til alle enslige som har en gründerspire i magen:

  1. Hvis du ikke har trening i å være selvstendig og klare deg selv i ekstreme situasjoner: Finn noen som du kan starte opp sammen med. En person du har tillit til og som har stayerevne - det er et must.

  2. Beregne alltid 3 x lenger tid og økte kostnader i utviklingsfasen. Det er ikke en myte, det er en sannhet.

  3. Bli medlem av et lokalt gründernettverk – uansett om du starter opp alene eller sammen med andre. Jeg er selv medlem i Colab Larvik, og uten dem ville ensomheten som gründer blitt ytterliggere forsterket. En av tingene jeg har gjort feil som gründer så langt er at jeg ikke tok kontakt med Colab tidligere enn jeg gjorde. Og nå bygger jeg videre nettverk og blir med i Gründernettverket!

  4. Du lever kun én gang - følg drømmen din! Mennesker som kaster seg ut i det og følger drømmen sin har ofte en sterk indre drivkraft som driver dem fremover. Mennesker med en sterk indre drivkraft har en unik evne til å finne ekstra krefter når de fleste andre ville gitt opp, og de har en unik evne til å finne løsninger og veien ut av «umulige» situasjoner.

Gründerlivet er på ingen måte risikofritt, men til gjengjeld får vi gründere kjenne på en unik følelse av mestring når vi endelig lykkes, som ikke så mange andre mennesker får oppleve i løpet av livet. Tenk at DIN ide kan gi verdi til mennesker og/eller bedrifter over hele verden. Den følelsen den tanken gir er verdt hvert eneste minutt av de 6.000 timene, og den følelsen vil gi deg energi til å finne løsninger på problemer du ikke visste var mulig.

Jeg håper min historie var til nytte. Og jeg håper jeg kan følge opp denne bloggposten med en ny bloggpost om et par år, med en skikkelig suksesshistorie – enslig eller ei.  

Om du har lyst til å dele erfaringer eller ønsker å ta en hyggelig prat, ikke nøl med å ta kontakt med meg på diverse sosiale medier – det er alltid hyggelig å bli kjent med nye mennesker!

Med vennlig hilsen
Ken Andrè Wendel
Daglig leder
Azzista Sports Innovation AS
kaw@azzista.com

Previous
Previous

Levende lokalsamfunn

Next
Next

Gründeruka lager vi for deg!