Levende lokalsamfunn

Julen nærmer seg og smitten er igjen på vei oppover - til nye rekorder. Igjen skal vi bruke mer tid hjemme og unngå å møte så mange. Mer tid foran TV, mer tid foran PC, mer tid der du blir eksponert for all verdens flotte ting du kan kjøpe fra nær sagt hele verden. I løpet av få sekunder er kjøpet gjort og pakken på døren noen dager senere. Enkelt, greit og ofte er det også gode tilbud. Men tenker vi egentlig over hva vi gjør, hvem vi gir pengene til og hvordan det påvirker de små, lokale butikkene?

Vi vet at det i framtiden alltid vil florere all verdens tilbud som både store og små aktører vil at vi skal kjøpe. Kanskje særlig de store….. Tilbudene kommer rett i fanget ditt, bare du åpner en nettside eller en app. De små og lokale og ofte unike butikkene kan sjelden konkurrere med de store globale platt-formene. De må finne andre veier - på siden av dette. Og mange er imponerende kreative og flinke til å nå sine kunder. Men det kreves som regel både tid og ressurser for å få det til , og er det noe en liten aktør i et lokalsamfunn har lite av, så er det vel kanskje akkurat de to tingene! Likevel ser jeg at mange får det til og jeg blir mang en gang imponert over hva folk har av pågangsmot, ork, smil, glede og imøtekommenhet. Hva kommer det av? Jo jeg tror ofte det er så enkelt at de har både en indre og en ytre motivasjon som driver dem. Det indre dreier seg kanskje om en overbevisning/drøm/ønske om å bringe noe til andre som de selv kjenner gir genuin verdi. Ikke bare til seg selv, men også til andre. Det ytre har ofte med påvirkning å gjøre. Det å skape en endring for flere, det å påvirke andre til gode valg, det å skape liv og røre på et sted de er glad i, det å være et forbilde for neste generasjon osv.

Denne motivasjonen er så viktig for våre små lokalsamfunn. Det skaper det livet og de litt unike opplevelsene mange av oss ønsker, det skaper gode menneskemøter og det skaper gode ringvirkninger. Det gjør at flere får troen på at det går an å få til lønnsom drift selv om du driver smått og hver enkelt som skaper en arbeidsplass for seg er jo også viktig for skatteinntekter og kjøpekraft. Og “mange bekker små…..” kan bli mange skatteinntekter og mye kjøpekraft!! Men det betyr at du og jeg må bruke disse små, unike bedriftene; enten vi bor i nærheten, har hytte, campingvogn, -bil, båt eller telt! Eller kanskje vi er på besøk. De er rett og slett avhengig av at vi putter penger i deres små bedrifter i stedet for hos de store, gjerne globale selskapene som detter inn i “fanget ditt” med fantastiske tilbud. Så se deg rundt i ditt eget nærområde, ditt lille lokalsamfunn, din kjære by eller din naboby og se hvor mye fint som finnes. For hva er alternativet? Uten kunder, ingen………

GOD LOKAL JULEHANDEL!

Varme adventshilsener

Helle I Stabel
Daglig leder

Previous
Previous

Advents- og juletid

Next
Next

Berettelse om et gründerliv