Lokal og ren mat

Hva foretrekker du?

Er du opptatt av mat og hvem som dyrker den maten du og dine kjære spiser? Tenker du på hvor den importerte maten kommer fra og hvilke dyrkningsmetoder som er benyttet?

Vi bor midt i et flott matfat!

I Gründernettverket har vi nå flere engasjerte og dyktige landbruksaktører som jobber iherdig med å få fram sine fantastiske og lokale matvarer og drikkevarer til deg som forbruker. De har fokus på sunn og sporbare produkter, slik at vi som forbrukere skal vite at det vi får i oss er bra for oss. Det er imidlertid flere utfordringer knyttet til slik lokal produksjon. Det ene er markedskanaler og hvordan nå fram med varene til forbrukerne. Det andre er at prisen kanskje blir litt høyere enn de importerte varene.

Heldigvis begynner flere og flere å få øynene opp for hvor viktig det er at vi vet hvor grønnsakene, kjøttet, frukten og drikkene kommer fra. Men det er fortsatt mange flere som ikke vet eller ikke tar stilling til dette. Velger du lokal, sunn og sporbar mat og drikke, eller velger du de billige alternativene i din vanlige matvarebutikk og tenker at det sikkert går bra?

Innlegg fra en ung og engasjert bonde - som blir støttet av mange flere flotte bønder

Maren Danielsen som driver Kjær Gårdsbutikk i Tønsberg kommune sammen med sin mann, har skrevet noen kloke ord om dette. Ta deg tid til å lese - det kan være viktig for framtiden!

Som bonde så er kontakter og bekjentskap en viktig base å ha.

Vi er så heldige å være med i Gründernettverket med en gjeng med engasjerte bønder som brenner for norsk landbruk og kvalitet. Sammen jobber vi for å fremme norske råvarer, men det er tøft.

Butikkene bugner av importvarer og ultraprosseserte varer, noe som igjen går utover norsk landbruk. Det blir stadig færre gårdsbruk og hva har vi igjen da?

Det er mange som setter fokus på dette og prøver å endre tankegangen til folk med å rette fokus på hvem som faktisk sitter igjen med full lommebok ved å drive med import.

Men hva om vi da fokuserer på hva man ønsker for seg selv? Hva med å velge råvarer som man kan spore helt tilbake til bonden. Da kan vi vite nøyaktig hva som er brukt for å dyrke den agurken eller hva den kua har spist!

Hva velger du?

Jeg vet ihvertfall at jeg velger norske råvarer! Da vet jeg hva jeg får og hvor det kommer ifra! Ofte så kjenner jeg også bonden! Det kan man ikke si ved å velge import varer. Det er så langt fra bærekraftig som det kommer når vi selv kan dyrke det meste av det vi trenger.

Så hva er ditt valg? Velger du norske råvarer og hjelper bonden med å fortsette å lage verdens beste grønnsaker og kjøtt eller hjelper du kjøpmennene og utenlandske bønder der man ikke har kontroll på hverken dyrkningsmetode eller medisinbruk?

Vi vil ihvertfall prøve å gjøre en forskjell, fortsette å lage de beste, reneste grønnsakene vi kan og det vet jeg de andre i gruppen vår gjør med sine råvarer. Så neste gang du er i butikken, ta en kikk på opprinnelsesland og tenk over det!

Vallumrød Gård Bærtur Himberg Markedshage Bjerke Gård Møyland Gårdsbutikk Tønsberg Gård Ysteri og bakeri m.fler.

Maren Danielsen, Kjær Gårdsbutikk
og Helle I Stabel, daglig leder i Gründernettverket



Previous
Previous

Karlsviksamlingen 30.8.23

Next
Next

Lederutfordring i små bedrifter