Lederutfordring i små bedrifter

Hvordan er egentlig hverdagen til en leder av en liten bedrift?

Det er vel antagelig flere svar på et slikt spørsmål. Hverdagen er som regel svært hektisk og en leder i en liten bedrift har lett for å bli “spist opp” av operasjonelle drifts- og produksjonsoppgaver. Det å kunne sjonglere mellom de kortsiktige “må gjøre” oppgavene og de mer langsiktige utviklingsoppgavene er krevende å få til. I tillegg er ledelse et helt eget fag og dreier seg om alt fra operasjonell ledelse, selvledelse, personalledelse, organisasjonsutvikling, kulturbygging, administrasjon, økonomi m.m.

Når vi også vet at mange ledere i små bedrifter har blitt ledere enten fordi de startet bedriften selv i sin tid, eller fordi de var faglig dyktig i det bedriften produserer, og ikke nødvendigvis fordi de hadde god lederkompetanse, forstår vi at dette fort blir krevende. BI gjorde en undersøkelse i 2019 som viste at syv at ti ledere i små og mellomstore bedrifter mangler kompetanse i ledelse.

I vårt fylke har vi et næringsmessig “grunnfjell” av mange små bedrifter. Dette er bedrifter som er svært viktige for oss i form av verdiskaping og arbeidsplasser. Mange av disse bedriftene vil slite med å overleve de neste årene dersom de ikke er bevisst markedsendringer og selv analyserer framtidige utfordringer og muligheter og hvordan håndtere dette. Sett i lys av ovennevnte, vet vi at mange ledere ikke klarer å prioritere tid til nettopp slike oppgaver. I tillegg føler lederne seg ofte alene i sin lederhverdag.

Nettverk av andre ledere kan være “gull”

Vi kan tilby et slikt nettverk, og det er t.o.m. gratis - i alle fall foreløpig! I et nettverk innenfor våre rammer kobler vi deg med 5-8 ledere som befinner seg relativt nære geografisk. Nettverket møtes jevnlig, primært i fysiske møter. Det lages agenda for hvert møte, slik at fokuset ikke sklir ut. Formålet med møtene og nettverket er å bidra til å utvikle hverandre og hverandres bedrifter. Drøfte forskjellige ledelsesutfordringer, lære av hverandre, dele erfaringer og utvide nettverk. Vi setter sammen nettverket, etablerer den viktige tilliten deltagerne mellom og følger opp videre.

Bærekraft!

Vi vet nå at det kommer nok en viktig lederoppgave framover, og det er bærekraft. Det blir krav om økt fokus på bærekraft i alle bedrifter og dette skal det også rapporteres på. Her er det mange som kjenner utfordringer og “stress”. Det å kunne diskutere forskjellige fokusområder, løsninger og rapporteringsrutiner innen dette, er flott å bringe inn i et nettverk med andre ledere.

Lederkurs er ikke nok!

Vi tør påstå at ledelse er en evigvarende prosess! Du må ta med deg ervervet kunnskap tips og andres erfaringer inn i egen bedrift, og omforme dette til kompetanse mens “du går”. Ledelse må “bedrives” hver dag og i en slik setting er det lett å føle seg overveldet og “alene”. Få ledere i små bedrifter har ansatte de kan drøfte ledelsesspørsmål med. Sammen med andre ledere fra bedrifter på tilsvarende størrelse, får du imidlertid en arena der du kan ta med deg dette inn i konstruktive dialoger. Du får en gjeng med mentorer og diskusjonspartnere som ofte kjenner seg igjen i de samme tingene du selv kjenner på. Da kan t.o.m. lederhverdagen bli morsom! Og du øker bedriftens soliditet for framtiden.

Vi vet at nettverk nytter! Ta gjerne kontakt med oss for å høre litt mer.


Helle I Stabel

daglig leder i Gründernettverket



Previous
Previous

Lokal og ren mat

Next
Next

Nettverk og Team