Økt verdiskaping i landbruket

Personer tilknyttet landbruksbaserte næringer kjenner seg som regel ikke igjen under benevnelsen gründer. Men de har så absolutt en livssituasjon og livsstil som en gründer. Det å “løfte” gründerbegrepet inn i denne næringen erfarer vi bringer med seg entusiasme, økt virkelyst, utvidet syn på muligheter; og ikke minst en stolthet til næringen og bedriften de selv driver eller er i ferd med å bygge opp.

landbruksrelatert.png

Vårt tilbud har kanskje av den grunn vært lite synlig i landbruksrelaterte miljøer. Derfor er det interessant å se hva samskaping kan føre med seg av syn på egen næring, stolthet, samhold og entusiasme. På et møte i regi av Statsforvalteren for tre år siden kom jeg i kontakt med personer i landbruksavdelingen i Larvik kommune. Fra tidligere hadde jeg god kontakt med, og leide kontor hos, Colab i Larvik, som er et coworking-miljø. Etter litt planlegging ble landbruksavdelingen i kommunen, Colab og vi enige om å satse på et samskapingsprosjekt for å øke verdiskapingen i landbruket i kommunen. Det startet med et stort “kick-off” arrangement primo 2019, og til tross for mangel på personressurser i etterkant av dette, har vi fått til mye. Det ble søkt om midler fra fylkeskommunen som ble innvilget og prosjektet har satt lys på i hovedsak tre ting: 1) nettverk 2) synliggjøring 3) kompetanse.

Nettverksdelen ble i hovedsak vårt ansvarsområde, da vår spesialitet er å rigge i stand nettverk av gründere i ulike faser av deres gründervirksomhet. Styrken i tilbudet vårt er at vi fasiliterer utviklings-prosesser i gruppene; eller teamene som vi kaller de, og følger med og følger opp teamene, for å sikre framoverlent fokus og gode bidrag overfor hverandre. I teamene representerer de hver sin forskjellige bedriftsidé, og bygger kompetanse gjennom erfaringsdeling, kunnskapstilførsel, trening, forretnings-utvikling og personlig utvikling, samt nettverksbygging. Dette gjør at hver enkelt deltager ser nye muligheter, blir dyktigere til å forfølge de, stoler mer på egen kapasitet og kompetanse for å lykkes og i tillegg blir de løftet fram og inspirert av hverandre. En tilleggseffekt innenfor landbruk er at vi ser de ønsker å få til flere fellesprosjekter, bl.a. synliggjøring av det geografiske området der de holder til. Det øker stolthet til næringen og kommuniserer til befolkningen for øvrig hvilket fantastisk og flott mangfold det er innen landbruket, hvor mange muligheter som finnes og hvilke verdier mange av de forvalter og som vi alle kan nyte godt av.

Gjennom dette landbruksprosjektet fikk vi først etablert gründerteamet “Åkerkvinnene”, deretter “Lågaliv”, og nå tar vi initiativ for å rigge et i området som heter Tjølling i Larvik kommune. Nettverksatsingen har allerede ført med seg flere arbeidsplasser og økte verdier for både den enkelte og for kommunen. Ingen av disse verdiene hadde verken vi, kommunen eller Colab Larvik klart å oppnå alene. Hurra for samskaping!

Flere kommuner har nå begynt å se muligheter og vi stiller selvsagt gjerne opp som samarbeids-partner for å gjøre det vi er best på - øke verdiskaping og få til flere jobber gjennom etablering, fasilitering og oppfølging av gründerteam.

Helle I Stabel
daglig leder
Gründernettverket

Previous
Previous

Gründeruka lager vi for deg!

Next
Next

Nettverket er ditt gull!