Nettverket er ditt gull!

De som kjenner meg, vet at jeg er svært opptatt av verdien av nettverk og av nettverksbygging. Denne posten dreier seg om hvorfor jeg mener at det å tilhøre et nettverk; eller et team som vi ofte kaller det i Gründernettverket, er gull verdt for en gründer. Som gründer starter du ofte med en glimrende idé og/eller du bygger på noe du allerede har god kompetanse på. Dette fagfeltet, eller ideen, er hele grunnen til at du starter egen bedrift. Mange starter også helt alene og ganske raskt kommer følelsen av at hverdagen “vokser deg litt over hodet”! Du skal ikke bare jobbe med faget ditt, eller utvikle ideen videre; du skal også jobbe med alt det andre som bringer med seg det å få en egen bedrift til å bli en kommersiell suksess. Vi snakker om alt fra ledelse, administrasjon, systemer, markedsføring, salg, økonomi, rekruttering m.m. Samtidig skal du være i løpende utvikling, fordi markedet er i konstant bevegelse. Da melder raskt behovet seg for å ha noen å drøfte ulike situasjoner, muligheter og problemstillinger med.

Mange tenker at det å diskutere og lufte ting du er oppe i som gründer med familie og venner er helt greit. Nei!! Det er veldig ofte ikke greit….. Det er fordi de blir for nære, og vil deg vel. De klarer ikke i samme grad å sette seg inn i din verden og de vil aller helst beskytte DEG så godt som mulig mot uforutsette hendelser, stress, vanskelige situasjoner og beslutninger m.m. I tillegg har de selv ofte fast, lønnet arbeid, og klarer ikke helt sette seg inn i din hverdag og det å tåle litt uforutsigbar økonomi i en periode.

Får du imidlertid muligheten til å danne nettverk med andre gründere i en eller annen form, får du raskt respons på muligheter og utfordringer i hverdagen din. I Vestfold og Telemark fylke har vi mange miljøer som kan tilby slike nettverk, men tilbudene er rigget litt forskjellig. Vi har to SIVA-inkubatorer; Proventia i Telemarksregionen og Kobben i Vestfoldregionen. I tillegg finner du Gründerhuset Hi5 i Tønsberg, Gründeriet i Sandefjord, Colab i Larvik og Prestegården Gründerhage i Sande, der du både kan leie kontor og treffe andre gründere. Telemark Næringshage er også SIVA-støttet og de tilbyr en-til-en rådgivning. Vi er i ferd med å inngå en samarbeidsavtale med dem i disse dager, i tillegg til at vi jobber nært sammen med de øvrige aktørene nevnt over. I tillegg har vi et nært samarbeid med START i Vestfold , STARTOpp Grenland og de øvrige STARTOpp miljøene i Telemarksregionen, som bidrar med etablererveiledning og arrangementer/kurs i samarbeid med oss og de øvrige.

Og så er det oss da! Gründernettverket. Vi er et regionalt tilbud - dvs at vi ikke er avhengig av geografi eller at du leier på et fysisk sted. Vårt tilbud er gratis. Det du investerer er prioritering av tid til møter og engasjement i nettverket. Det du får er økt trivsel, økt kompetanse, økt innsikt, større utholdenhet, tøffere innstilling, ny inspirasjon, større nettverk - og ikke minst - en heiagjeng som vil at du skal lykkes!

Så hvordan fungerer det?
Du melder interesse hos oss, og så samler vi gründere eller ledere i småbedrifter i det vi kaller gründerteam. Vi etablerer gründerteam i hovedsakelig tre faser av en bedrifts modenhet; de som er helt i oppstarten, de som er kommet litt lenger og/eller har vekstambisjoner og de som er vel etablert, men som kjenner på verdien av å dele hverdagens opp og nedturer med andre i samme fase og situasjon som dem selv. I et gründerteam søker vi å sette sammen gründere med ulike forretningsideer, alder og kjønn og ikke nødvendigvis alltid fra samme kommune. Det gjør at den totale verdien i et slik team øker. Du kan løfte fram din situasjon for folk som driver innen andre bransjer og som kan ha nyttige innspill til din utvikling og drift fordi de ikke sitter så nært på. Det er også en stor verdi i det å lære av hverandre. Noen kan A og B og noen kan C og D osv. I tillegg deles erfaringer; både fra tidligere jobber og i ulike situasjoner som gründer. I nettverket får du dedikerte personer som forstår din “verden” og blir ditt “advisory board”. Og så får du tilgang til et enda større nettverk, fordi deltagerne i gründerteamet har hvert sitt nettverk de bringer inn i teamet, og ofte utenfor ditt geografisk tilholdssted.

Noe av det viktigste i vårt tilbud er prosessene vi fasiliterer. Som gründer er du i konstant utvikling. Vi har opparbeidet prosessverktøy som benyttes i teamene, vi har maler du kan benytte og vi har tips som kan være nyttige på ferden. Undertegnede har lang erfaring fra både store konsern, fra egen bedrift og som daglig leder i Gründernettverket i 16 år! I tillegg får du mulighet til å bli teamleder i ditt team; noe som øker kompetansen innen ledelse, møteledelse, hvordan håndtere ulike personligheter, hvordan stille gode, kritiskvennlige spørsmål, hvordan fasilitere prosesser m.m. Alle teamledere får tett oppfølging fra undertegnede.

Og sist, men ikke minst; undersøkelser viser at sjansene for å lykkes med din bedriftsetablering øker betraktelig når du tilhører et nettverk/miljø av andre gründere.

Gründernettverket finansieres av Vestfold og Telemark Fylkeskommune og har nært samarbeid med Innovasjon Norge i fylket.

Helle I Stabel
daglig leder
helle@grundernettverket.no

Previous
Previous

Økt verdiskaping i landbruket

Next
Next

Vil du være med på veien videre?