GRÜNDERE OG NETTVERK

Du lykkes sjelden alene……

Ja det er det mange som hevder, og vet du hva? De har nok rett - i de aller fleste tilfeller!

Ubevisst nettverk når du er fast ansatt

Det kan ofte være vanskelig å forklare verdien av nettverk for gründere før du selv har opplevd det. Kanskje det er fordi mange av oss har et litt ubevisst forhold til dette med nettverk og nettverksbygging. Det kan f.eks. godt være at du ikke tenker på kollegene dine på jobben (og tidligere jobber) som ditt nettverk, men kun din familie og dine venner/bekjente. Men kollegene dine er absolutt et viktig faglig nettverk og mange ganger også sosialt. Når du jobber i en bedrift og i en avdeling med andre kolleger, føler du en trygghet, du har noen å spørre, du har noen å diskutere med, og kanskje av og til også bli irritert på! Sistnevnte kan jo rett og slett være fordi de påpeker noe du evt. kan gjøre bedre, burde ha tenkt på eller kan gi et enda bedre resultat. Det gir deg muligheten til å lære og for å utvikle deg videre i stillingen du innehar. Det er verdifullt, men kan av og til kjennes litt irriterende. Kanskje fordi mange er glad i det trygge og kjente og i utgangspunktet ikke glad i å gå ut av egen komfortsone. Men når du først gjør det, oppdager de aller fleste at det er både interessant, utviklende og gøy!

Gjelder også for gründere

Ovennevnte er i aller høyeste grad relevant i en gründerhverdag. Mange starter med kun seg selv som ansatt og det er lett å kjenne seg alene i den krevende oppstart- og vekstfasen. Nå skal du plutselig selv håndtere alle de tingene du tidligere var vant til at andre avdelinger/personer tok seg av, som f.eks. IT, personal, salg og økonomi! Selve faget ditt/gründerideen din kan du godt, mens mange av de andre fagene du må kunne litt om, blir raskt litt overveldende. Har du tenkt å bygge en lønnsom bedrift for framtiden som kanskje også skal vokse med flere ansatte, er det gull å bygge nettverk og knytte deg opp mot forskjellige gründermiljøer.

Nettverk med andre gründere

Vår erfaring er at det er stor verdi i å bygge nettverk med andre gründere. Gründere som har lykkes trekker ofte fram nettverk og nettverksbygging som en av de viktigste fokusområdene du bør ha i starten av en gründerbedrifts reise. Vi kaller det nettverk med “likesinnede”! Det betyr at gründere snakker et “annet språk” seg i mellom, enn når du f.eks. drøfter ting med personer som har fast jobb. Gründere kjenner seg igjen i andre gründeres hverdag og kan enkelt sette seg inn i ulike sider av virksomheten, nesten uavhengig av bransje. Gründere har i tillegg mye forskjellig kompetanse som de tar med seg inn i et nettverk og som har stor verdi for den enkelte når det deles raust. Du får mentorer i form av de andre gründerne som mer med i nettverket. I tillegg bringer hver enkelt inn sitt eget nettverk og kanskje viktige kontakter for deg.

Mangfold

Gründernettverket legger vekt på mangfold. Det betyr at våre gründerteam som består av 5-10 gründere pr team, settes sammen av gründere med forskjellige forretningsideer og forskjell i kjønn, alder, erfaring og geografi, sistnevnte til en viss grad. Tilbudet vårt gjelder nemlig kun i Vestfold og Telemark og det er gunstig å ikke ha altfor stor avstand geografisk til hverandre. Men litt gir en styrke fordi du enklere får “fotfeste” i andre markeder enn ditt næreste. Dette mangfoldet gjør at verdien øker for hver enkelt, fordi forskjellighet betyr at vi også opplever ting forskjellig, ser “verden” på forskjellig måte, har forskjellige verdier, referanser osv.

Fasilitering av gründerteamene i nettverket

En viktig suksessfaktor for at et nettverk av gründere skal ha verdi, er at det fasiliteres på en god måte. Vi har utarbeidet en egen fasiliteringshåndbok for våre gründerteam. Vi har også tilgjengeliggjort både egne og andres tilgjengelige prosessverktøy, som benyttes i teamene. Det er stort fokus på utvikling og vekst når teamene møtes i sine månedlige møter for inspirere hverandre, lære og gi hverandre konstruktive tilbakemeldinger eller tips. I tillegg utnevnes det en teamleder i hvert team og disse teamlederne følges opp av oss og har kvartalsvise møter sammen for erfaringsdeling og påfyll.

Teamledere endelig på fysisk møte med middag

Helle I Stabel
daglig leder
Gründernettverket

Previous
Previous

SALG - Hva holder deg tilbake?

Next
Next

FRIHET OG FRITID