LOKALE ARBEIDSPLASSER

I Vestfold og Telemark er vi stolte av å ha et stort mangfold av arbeidsplasser! Og det med rette, men…..

Hvordan vil framtidens arbeidsplasser være i vårt fylke (eller snart våre fylker)?

Hvilke eksisterende bedrifter vil overleve, og hvilke nye vil komme til?

Hvilke bedrifter blir kjøpt opp og forsvinner til mer sentrale steder?

Ja, mange spørsmål, og noen svar har vi kanskje, men mye ligger uklart. Så har vi noen fakta vi allerede vet:

  • Vårt fylke er attraktivt å bo i og å besøke

  • Vi har noen store byer, men ikke på linje med hovedstaden og de største byene i Norge - dermed blir næringslivet og befolkningen også forskjellig fra de store sentrale delene i landet vårt

  • Vestfold og Grenland er et relativt konsentrert område geografisk, sammenlignet med andre deler av Norge

  • Mange unge drar ut av fylket for videre utdanning og sin(e) første jobb(er) - noen kommer tilbake til fylket når de etablerer seg og får barn - de behøver barnepass av besteforeldre!

  • Vi er et stort landbruksfylke

Dette forteller meg at vi har store muligheter til å bygge på disse “sannhetene” i forhold til framtidens arbeidsliv. Det er veldig lett å sammenligne seg med de store byene og veldig lett å ønske seg de store arbeidsplassene - enten at de flytter til vårt fylke, eller at noen spenstige folk etablerer bedrifter som vokser raskt og blir værende. Dette skjer heldigvis, og det jobbes godt på mange plan i de forskjellige kommunene med dette. Men det skjer ikke hver uke, hver måned eller ikke en gang hvert år, at vi får bedrifter som rommer 10-talls, eller 100-talls arbeidsplasser. Dessuten er arbeidslivet også i endring i forhold til type arbeidsplasser. Teknologi overtar for en del arbeidsplasser og effektivisering for andre.

De små bedriftene
Derfor hevder jeg, og har gjort det i mange år, at de små bedriftene og gründere som starter fra den lille ideen til å bli enten en eller flere arbeidsplasser, er så viktig for oss å heie på og støtte opp om. I et fylke som Vestfold og Telemark blir de små bedriftene viktige grunnstener i framtidens arbeidsliv. For hver enkelt som velger å starte egen bedrift gir det nyttige ringvirkninger for den enkelte, den enkeltes familie og for lokalsamfunnet.

I tillegg skaper disse enkeltstående gründerne gjerne litt andre bedriftsideer, flere av de er kvinner, og det er knallbra. Det gir et interessant mangfold og flere av gründerbedriftene bidrar også til økt stedsattraktivitet! Som f.eks. den lille gårdsbutikken som tilbyr kortreiste varer, hun som er etablert maler og som utvider med kurs på nydelige, lokale steder, de som driver den lille kafeen på hjørnet, den som driver det unike nisjebakeriet, den som tilbyr lokalt lagede varer som smykker, keramikk, opplevelser eller diverse tjenester, osv. For ikke å snakke om alle de som etter hvert jobber med jord og dyr og får fram de mest fantastiske spiselige og drikkelige produkter rett i nærheten av der vi bor!

Entusiasme og lidenskap
Det er en ekstra styrke i at alle disse flotte gründerbedriftene drives fram av entusiastiske og lidenskapelige folk som enten har hatt en drøm lenge, har en overbevisning, har et talent, har funnet opp noe smart osv. Derfor er gjerne disse bedriftene solid fundamentert, bare de “kommer opp og stå”. Og der er vi ved noe viktig - den veien er ofte bratt og tøff, men også interessant og gøyal. Personer som alltid har vært ansatt og mottatt sin månedlige lønnsslipp, har ofte ikke grunnlag for å forstå hvor mange arbeidstimer, tanker, frustrasjoner og slit som ligger bak hver enkelt av disse bedriftene. Utad ser alt vellykket ut, fordi det må det for å komme seg opp og fram. Men bak fasaden er det ofte litt mer kaos! Derfor er nettverk så viktig. Følelsen av at du er en del av noe større og at du har “kolleger” selv om de driver sin egen bedrift; gjerne innenfor noe helt annet. Et slikt nettverk finner du hos oss.

Det store hjelpenettverket
I vårt fylke er vi godt rustet for å bidra til at flest mulig gründere ikke bare overlever, men også etablerer seg som sunne og lønnsomme bedrifter for framtiden. De offentlige finansierte “hjelperne” i Vestfold finner du her og i Telemark har du inkubatoren Proventia og Telemark Næringshage. Vi samarbeider tett med alle og vi har litt forskjellig innretning i hvordan de forskjellige miljøene bidrar. Sjekk det ut!

La oss heie og verne om de små
Dersom vi i framtiden skal kunne ha dette viktige grunnfjellet av små, herlige bedrifter i fylket vårt, må vi heie de fram og vi må bruke de! Vi må fortelle gjester, familie og venner om dem og vi må velge de som samarbeidspartnere der det er mulig. Og vi må fortelle våre unge at det ikke bare er fint å bo i fylket vårt og du får gode barnepassere, men det er også store muligheter for å lykke med egen bedrift her! Så det er ikke slik at attraktive jobber nødvendigvis er en mangelvare - de kan absolutt også skapes!

La oss bli enda flinkere til å støtte opp om de små lokale bedriftene, og få enda flere til å tørre å ta sjansen!

Helle I Stabel
Daglig leder
Gründernettverket

Previous
Previous

Gründeruka 2022

Next
Next

Karlsviksamlingen 31.8.22