REDNINGEN?

Denne gangen har jeg fått lov til å reposte et innlegg som en av våre flotte gründere har skrevet og lagt ut på sine sosiale medier. Det sier noe om hvor sårbare de små nisjebutikkene i fylket vårt er. Og hvordan situasjonen nå er for veldig mange av de små. De små “smykkene” av noen bedrifter som vi har skrevet om tidligere. Vet vi ikke å sette pris på de - spesielt i tøffe tider - forsvinner de. Da mister de sitt “livsverk” og ofte sin store motivasjon for å bety noe ekstra på de stedene de holder til. Og vi mister de unike stedene som bidrar til at vi kan få ferske egg fra bonden, nybakte økologiske vidunderligheter, kortreist og sunt kjøtt, grønnsaker og blomster, lokalt lagde smykker eller andre produkter, en grafisk designer du kjenner og vet kan sitt fag, nære tjenester med personlig service osv.

Jeg tror få vet hvor store ringvirkninger disse små faktisk bidrar med. Det er også få som virkelig forstår hvor tøft det er å drive disse bedriftene - spesielt de siste to årene. For de smiler jo til deg som kunde, så da må vel alt stå bra til, tenker du kanskje….. Det er i deres DNA å smile til kundene! For de ønsker deg og meg så inderlig vel, og de jobber døgnet rundt for å gi oss en opplevelse av nær, trygg og bærekraftig handel. Så ser vi ikke de tunge stundene, der de svetter over regnskapene og lurer på hvordan de i all verden skal få dette til å bli lønnsomt. For vet dere hva? Det er SVÆRT få av disse små som regjeringens koronapakker treffer. De faller dessverre veldig ofte utenfor……

Så her har en av disse fantastiske gründerne satt ord på det mange av de opplever i disse dagene. Takk til Thea Mørk Engelstad på Fat og Fe for at du evner å sette ord på både deres og mange andres situasjon i disse dager:

“Redningen?

Jeg er ekstremt for å være åpne og tilgjengelige. Jeg er veldig for å vise alle sidene ved livet. Både som menneske og også på jobb. Og denne vinteren har vært tøff på jobb. De siste snart to årene har vært tøffe.

Vi vet ikke helt hvor det ligger. Vi leter. Kanskje det er korona? Karantener og smitte? Redsel for smitte? Kanskje det er strømprisene? Kanskje det er at konkurransen har blitt for stor? At vi er utdatert? Eller kanskje det har vært for glatt? For mye vind? For kaldt? Det eneste vi vet er at vi ikke er alene.

Vi trenger dere. Vi håper og tror jo, av hele vårt hjerte, at vi har noe som dere trenger også.

Vi vil så veldig gjerne tilby det utvalget, de åpningstidene, de fine ansatte og den gode stemningen videre. Vi vil så gjerne fortsatt hjelpe våre leverandører og produsenter videre i sitt virke og sine drømmer. Vi vil så gjerne fortsatt være et sted man kan vise frem, finne roen, hvile, inspirasjon, kunnskap og varer som kan bidra til en grønnere hverdag, mer miljøvennlig valg og mer bærekraft verden.

Hver eneste lille handel, hvert eneste besøk, hver eneste kommentar, hilsen, hjerte og bestilling løfter oss videre.

Januar har vært helt magisk fin i nettbutikken. Dere har brukt den flittig. (Og nesten hver gang vi får en bestilling i nettbutikken sender jeg entusiastisk melding til Kaja. Vi er liksom ikke større enn det. Og Kaja påstår at hun fremdeles ikke er lei av mine entusiastiske oppdateringer.)

Det er ikke bare oss. Det er veldig, veldig mange små og rare og alternative butikker og produsenter som sliter veldig der ute nå.

Hva slags butikker, bybilder og variasjon ønsker vi oss i fremtiden? Hver gang du kjøper en pakke pasta, en ny hudkrem, brød til matpakka eller grønnsaker til middag er du med å påvirker verden.

Jeg har sagt det før, og komme til å si det igjen. Bruk oss. Form verden.

Tusen trillioner takk for at dere kommer på besøk, bestiller varer i nettbutikken og bærer oss videre.”

Thea selv på trappen ved hovedinngangen en dag med litt mer varme i været


Vi står langt foran i heiagjengen og gjør så godt vi kan for å bidra til at disse viktige stedene og arbeidsplassene også finnes i framtiden.

Helle I Stabel
Daglig leder
Gründernettverket

Previous
Previous

FRIHET OG FRITID

Next
Next

MANGFOLD GIR VERDI