Jeg er keramiker. Jeg har verksted og utsalg i Galleri Smalgangen i Åsgårdstrand. I tillegg til å drive som keramiker hjelper jeg min mamma og kollega å drifte et billedgalleri på samme sted. I Galleri Smalgangen kan du som kunde få komme inn og se hvordan leire blir til keramikk i verkstedet vårt, du kan handle i butikkutsalget eller ta deg en tur i billedgalleriet. Denne åpne verkstedsløsningen gjør at spørsmålet nevnt i overskriften til stadighet dukker opp mens jeg sitter og jobber. Det jeg svarer med et smil om munnen er ofte: Jada, man kan få til det man vil. Eller: Jeg lever jeg. Inni meg smiler jeg ikke alltid like mye. Skal jeg være helt ærlig kan jeg føle meg både såret og fornærmet over disse spørsmålene. Jeg kan på en dårlig dag være fristet til å svare: Jeg går da ikke inn til en regnskapsfører og spør om det går an å leve av det? Det går jeg ut ifra når vedkommende sitter der og jobber med det. Heldigvis svarer jeg som regel ikke det. Det ville høres både furtent og dustete ut.
Det er hos en selv arbeidet med å unngå vonde følelser ved en konfrontasjon må starte. Som gründer må en selv bli sikker på at, ja dette vil jeg leve av, og ja dette kan jeg leve av. Det hjelper ingen verdens ting å bli såret og fornærmet fordi andre ikke forstår seg på det du driver med. Det er kanskje ikke så rart at andre som får utbetalt lønna en gang i måneden lurer på hvor pengene kommer fra? Det lurer jeg jo på selv mange ganger også. Har jeg solgt så mye? Vil folk betale for det jeg har laget? For et privilegium! Å være bevisst i sin egen bedrift Det å hele tiden måtte «forsvare» seg og sitt yrke kan fort bli slitsomt. Hvorfor skal andre blande seg inn i min økonomi og det jeg driver med? Når spørsmålet om du kan leve av hobbyen din dukker opp. Hva skal man svare? Er dette en hobby? Man blir fort litt irritert, ganske fornærmet, og usikker. Men her kommer løsningen på hele problemet. Ha bevissthet i egen bedrift! Er du realistisk og har klare definisjoner for bedriften din kan du opptre profesjonelt, konsekvent og komme med et godt svar. Du trenger ikke kaste bort energi på å forklare deg for andre og deg selv. Å være med i Nettverksbanken i Vestfold har gitt meg en høy bevissthet i egen bedrift. Jeg blir hele tiden «tvunget» til å definere virksomheten min i korte trekk. Jeg må kunne presentere meg. Jeg må kunne opptre profesjonellt. Jeg får trening i dette gjennom arbeid i nettverksgruppa jeg er med i og på samlinger, kurs og foredrag. Jo mer trening jeg har fått i dette, jo mindre krevende er det å fortelle andre hva jeg gjør. Og enda bedre, når jeg høres proff ut, da er det færre som stiller spørsmålet jeg har i overskriften. Iallefall legger jeg ikke merke til disse i like stor grad som i den spede, usikre begynnelsen. Det er ikke lukrativt å drive som keramiker. Jeg har ingen god timelønn, og jobber flere timer enn de fleste. Dette vil jeg tro er erfaringer jeg deler med mange andre gründere. Drivkraften i dette er å kunne glede seg til jobb, skape noe nytt og å bringe kunnskapen om et håndverk videre. Keramikerfaget, sammen med flere andre verkstedsfag, er definert som verneverdige fag i Norge. Det er et utdøende yrke og fag. Jeg er glad for å være med på å bringe dette håndverket videre med solid bevissthet rundt deg jeg lever av. Hobbyene mine finner du i hagen. Hilsen Ingrid Kristine Lund www.ingridkristine.no
0 Comments
For å lykkes som gründer er det først og fremst mye læring, utprøving og hardt arbeid som skal til. Dette har Per Skinmo fra Ukjent Kunde selv erfart. Han gir deg som er nyetablert gründer sine beste tips om hva som skal til for å lykkes med din forretningsidé.
Tekst: Anne Bente Hauge I 2005 startet Per Skinmo selskapet Ukjent Kunde. I dag er bedriften godt etablert med flere ansatte og har suksess med sitt konsept. Veien dit har vært både lang og humpete, men Per var målrettet og hadde troen på sin forretningsidé. Selv om kontoen til tider var tom, og arbeidsmengden til tider var i overkant, ga han aldri opp! I oppstartsfasen var Per Skinmo med i en av Nettverksbankens grupper. Nettverksbanken har mange grupper av gründere, og hvert team har 5-8 medlemmer. Målet med gruppene er å hjelpe deg som er i oppstartsfasen til å bli en etablert og lønnsom bedrift. -Det å være sammen med likesinnede var viktig for meg i starten, sier Per om sin deltakelse i gruppen. -Det å ha noen til å dele troen på forretningsideen med var godt. Det å kunne dele tvilen med andre gründere gjorde det lettere å holde motet oppe når jeg møtte motgang. I Nettverkbankens gruppe var jeg del av et forum med takhøyde. Sammen hadde vi kritisk tilnærming til tanker og ideer og gjorde hverandre bedre. Per Skinmo vil anbefale deg som er gründer i oppstartsfasen til å bli med i en av Nettverksbankens grupper. -Som grunder er det ofte mange i heiagjengen din, og det er bra! Men, for å flytte oss framover trenger vi å bli utfordret på tanker og planer. Det vil gruppen i Nettverksbanken kunne bidra til, avslutter Per. Per Skinmo gir deg sine 5 beste gründertips!
Selskapet som Per Skinmo startet opp i 2005, er i dag en viktig bidragsyter til å utvikle norsk varehandel. Det hele startet med at Per oppdaget at det ikke fantes noen byrå som leverte mystery shoppingundersøkelser tilpasset sentrum. Det betyr innsamling, analyse og rapportering av kundetilfredshetsdata. Ukjent Kunde bruker observatører som besøker butikker og rapporterer om sitt syn på møtet med forretningen og kunden. Rapporten analyseres og brukes til å skape mer fornøyde kunder, utøve bedre ledelse, få mer motiverte ansatte og fremfor alt skape bedre resultater. Etter snart 10 år har Ukjent Kunde utviklet flere konsepter. Gjennom foredrag, kurs og skole jobber de med å gjøre bransjen bedre rustet for framtidens utfordringer. I tillegg tilbyr de også fagbrev i salgsfaget. Bli inspirert av historien bak Ukjent Kunde, les mer her.. Dette sier Kristin Saga, regiondirektør i Vestfold NHO, som mener det er viktig for de små bedriftene å komme godt i gang! Hun er helt klar på hvor viktig det er med et godt nettverk og gode utviklingsmuligheter for gründere. Tekst: Anne Bente Hauge -Små bedrifter er viktige, ikke bare for Vestfold, men for hele landet, sier Saga. I følge NHO, er det i dag registrert ca. 22.600 bedrifter i Vestfold. Ca. 13.500 av disse er enkeltmannsforetak. Medlemsbedriftene til NHO i Vestfold har gjennomsnittlig kun 4,8 antall ansatte. Det er viktig verdiskaping som skjer i de små bedriftene i følge Saga. -Små bedrifter er viktig for norsk næringsliv. Det vi ikke må glemme, er at alle bedrifter starter som små! Bedrifter med 1-2 ansatte som trenger gode rammevilkår og nettverk for å kunne bli levedyktige og lønnsomme bedrifter. Nettverk for små bedrifter -For små bedrifter er nettverksbygging helt essensielt, sier Kristin Saga. -Det er tøft å starte egen virksomhet. En gründer brenner for sin idé. Det betyr mye entusiasme, men det innebærer også både risiko og utrygghet for gründeren. Med en god nettverksgruppe vil gründeren oppleve et godt samspill med andre.
Teamene møtes månedlig ca 1 gang pr måned. I møtene er det fokus på mål, gjennomføring av aktiviteter og videre forretningsutvikling. Teammedlemmene blir mentorer for hverandre, heier hverandre frem, støtter hverandre, utfordrer hverandre, og deler verdifull kunnskap innad i gruppen.
Utvidet nettverk -Like viktig som et godt nettverk av andre gründere, er nettverk med andre grupper, sier Kristin Saga. -Det er viktig å bygge nettverk med kunder, leverandører, mentorer og investorer. Ikke minst nettverk med andre som innehar kompetanse som gründeren selv ikke har. -Slik som Nettverksbankens team er bygget opp blir teamet en sterk enhet. Denne enheten kan lettere knytte nettverk til større aktører som kan gi stor verdi for alle deltakerne i gruppen. Det er viktig å utvide horisonten og bygge nettverk med noen som kan gi positive bidrag til bedriften. NHO satser på små bedrifter NHO Vestfold ser på det som en viktig utfordring å få økt antall arbeidsplasser i privat sektor i fylket. Vestfold Fylkeskommune leder en regional plan for verdiskapning og innovasjon i Vestfold (RPVI). Dette er et viktig verktøy for å bevisstgjøre hele regionen om viktigheten av å legge aktivt til rette for en offensiv næringspolitikk. NHO Vestfold jobber derfor aktivt sammen med fylkets kommuner, institusjoner og næringsliv med denne planen. -Vi jobber kontinuerlig for å bidra til en bedre hverdag for små bedrifter, sier Kristin Saga. -Spesielt interessant er NHOs forum for mindre bedrifter, som har satt syv viktige ting på dagsorden som det skal jobbes med. Du kan lese mer om dette her… Kristin Saga oppfordrer alle gründere til å ha tålmodighet. -Det er viktig å teste ut om det er marked for produktene og sørge for at du har et godt kundegrunnlag. Vær i dialog med kundene, og sørg for at du har riktig kompetanse og nødvendig teknologi for å utvikle bedriften, sier hun. -Min erfaring etter mange samtaler med bedrifter, er at de bedriftene som er i forkant av behovene lykkes best over tid, avslutter hun. |
Kategorier
All
Arkiv
November 2015
|
KONTAKT OSS
Tlf. 934 08 202 Mail: helle@grundernettverket.no POSTADRESSE Gründernettverket c/o Helle Stabel Nedre Damsbakken 7 3264 Larvik |
BESØKSADRESSE
hos Colab Larvik, Brannvaktsgt 5, 3256 Larvik
|