Gründernettverket
  • NETTVERK
    • NETTVERK
  • VI TILBYR
  • SUKSESSHISTORIER
  • HVA SKJER?
  • OM OSS
  • Vekst i Vestfold

Råd for oppførsel på Facebook og sosiale medier

27/5/2014

0 Comments

 
Ja, vi trenger en facebookside til firmaet sier du.

Men hva er målet ditt med å opprette en facebookside for firmaet? Har du en plan eller gjør du det bare fordi alle andre gjør det?

Her er noen tips om hva du bør tenke over ang. facebooksiden din.

1. Vær ærlig:
Hvis man er skikkelig og redelig i det man gjør er det ikke noe å frykte. Ikke lur kundene eller slakk på kvaliteten av produktene. Hvis man gjør noe man kan stå inne for går det som regel bra.

2. Vær forberedt:
Hvis det er skjeletter i skapet fra tidligere tider så forbered dere på hvordan det skal håndteres når det kommer ut. Forbered hva dere skal si og ha svarene klare på de spørsmålene dere kan forutsi vil komme.

3. Ha selvtillit:
Rett ryggen og ikke vær redd for kundene. Kunden har ikke alltid rett. Hvis de skriver noe tull skal man ha selvtillit nok til å skrive hvordan tingene egentlig henger sammen.

4. Vær ydmyk:
Alle gjør feil. Når det skjer så innrøm det og si unnskyld med det samme. Håndter saken før den vokser seg stor.

5. Følg med:
Overvåk samtalene om firmaet deres på de sosiale mediene slik at dere vet hva som blir sagt om dere. På den måten kan dere reagere i tide hvis det er nødvendig.

6. Gå i dialog:
Det er ikke nok å sitte og poste meldinger ut, interaksjonen med kundene er viktig.

7. Ikke noe lureprat:
Ikke skriv ting bare for å “sette i gang debatten”, ikke få bekjente eller ansatte til å trykke like eller kommentere for å få det til å se ut som om det er aktivitet på Facebook-siden deres. Dialog og interaksjon kommer av seg selv når innholdet er godt og interessant.

8. Vær fleksibel:
Det er fint å ha en plan før man starter opp. Men det bør være mulig å bytte kurs underveis når man ser hva som virker og hva som ikke virker.

Lykke til på Facebook :-)


Tonny Kluften
www.tonny.no
www.horten.net
0 Comments

Den digitale markedsplanen

16/5/2014

0 Comments

 
Picture
Ironisk nok sa jeg til meg selv for bare ett år siden, at jeg aldri skulle være på Facebook :-) Men hva har skjedd? Nå sjekker jeg sidene flere ganger om dagen, kommenterer, liker, videresender og ikke minst og mest sjokkerende - jeg tar selfies og legger ut på min og venners tidslinje! Og ja, mildt sagt, det har vært en prosess - en såkalt endringsprosess, ganske lik de endringsprosessene bedrifter må ta for å lykkes i et krevende marked. Jeg vil i dette blogginnlegget beskrive en modell som jeg brukte som verktøy i etableringsfasen av mitt firma Webveiviseren, og som kan overføres til bedrifter som skal endre eller videreutvikle websider og bruke sosiale medier i sin markedsplan. 

Modeller som verktøy i den digitale markedsplanen
I organisasjonsteorien bruker man modeller som verktøy i endringsprosesser. Modellen under er bygget opp på fire hovedsteg og kan brukes av bedrifter som ønsker å lykkes med en digital markedsplan.

1. Analyse
2. Strategiutvikling og planlegging
3. Tiltak og gjennomføring
4. Evaluering

Denne firestegsmodellen kan igjen bygges på med en problemløsningsmodell for å gå mer i dybden og for å få flere sjekkpunkter. Ofte blir denne modellen sett på som en digital markedsplan, der målet er å få bedrifter til å være i stadig endring. I en verden av sosiale medier har kommunikasjonsoppgaven blitt et langt mer omfattende spill, med behov for spesialiserte strategier og tiltak. Dette er tiltak Webveiviseren kan være med å sette i verk, der målet er å vise vei på nett ved å tilby ulike tjenester innen webkommunikasjon. 
Grunnen til at jeg trekker fram modeller er for å vise at de kan brukes som verktøy og at det ikke trenger å være så vanskelig å sette i gang en prosess. Min mening er at bedrifter bør være mer åpne for å sette i verk prosesser der analyse og evalueringer blir tillagt større vekt.

Picture
X = antall brukere (du må få folk inn på nettstedet ditt)
CR = ”conversion rate” = prosentandelen av brukere som
gjør det du ønsker de skal gjøre når de kommer dit
$ = penger i kassa

Suksessformelen
For å lykkes på nett må du få brukerne til å komme inn på nettstedet ditt, og du må få de til å gjøre det du ønsker at de skal gjøre når de kommer dit.

Resultatet på web kan forbedres ved at en av faktorene X eller CR eller begge forbedres. Fellen er at man ofte gjør endringer på feil sted. Det nytter ikke med gode triggerord hvis brukeren ikke finner deg på søkemotorene. Man skal gjøre begge deler. Både markedsføre den og gjøre den bedre!

Websiden skal også vise hvem du er. Den skal ha en klar profil. Skal du oppnå suksess, som i dette tilfelle dreier seg om penger i kassa bør du ha gått igjennom en del grunnleggende spørsmål. Har du en god profil? Kan kundene dine identifisere seg med ditt produkt? Har ditt produkt en verdi for kundens identitet? Er du der kunden leter? På Facebook, Google, Twitter etc. Vet du hvordan kunden tenker og hva som ligger bak de valgene han/hun tar? Hvor gamle er de? Hvilke kjønn? Hvor bor de? Evaluering, analyse, verdiskapende profil, riktig markedsføring i riktige kanaler etc. - dette er en helhetlig prosess. Er det deler som ikke fungerer, må det settes i gang en prosess der tiltak planlegges og gjennomføres, og ikke minst evalueres.

Picture
Picture
Picture
Min erfaring med bruk av en endringsmodell
Å være eller ikke være på de sosiale mediene ble på et tidspunkt ikke noe valg da jeg i vinter bestemte meg for å etablere eget firma. Å være webredaktør handler ikke lenger om kun å ha ansvar for en webside. Nå handler det like mye om å beherske de sosiale mediene og utarbeide handlingsutløsende tekster, der teksten skal føre til en spesiell handling hos bruker. For å bli god på å skrive handlingsutløsende tekster ville jeg erfare hvordan jeg selv blir påvirket til å gjøre en bestemt handling. Hva er det som fanger min oppmerksomhet på Facebook, hva får meg til å like og dele sider, legge igjen kommentarer, og hva får meg til å handle et produkt? Jeg har i et halvt år brukt min private Facebookside til å teste ut mine handlinger, samtidig som jeg har sett og lært hva andre gjør.

I min endringsprosess brukte jeg firestegs-modellen som verktøy for å lykkes med etablering av eget firma. Første steg var å komme meg ut på Facebook. Jeg hadde definert et problem om at jeg måtte ut av min komfortsone, jeg skulle by på meg selv, og jeg hadde behov for å forstå og erfare brukeradferden på Facebook. Første utfordring var å finne min egen profil. Hva ville jeg vise de andre som hadde verdi for meg? Til stor overraskelse overfor mine venner så ble min jazzinteresse svært dominerende, samtidig som den fikk en verdi for min identitet. Dette fikk igjen betydning for  hvordan jeg delte og likte sider på Facebook. 
Picture
Picture
Picture
Evaluering av å være eller ikke være på Facbook

Hva har jeg funnet ut ved å ha vært aktiv på Facebook i et halvt år? Det første jeg tenker er at det ligger mye bak en brukers valg av å like en side. Når en Facebook-bruker liker en bedrift eller organisasjon, gir det mulighet til å motta informasjon eller gå i dialog. Men samtidig kan andre i nettverket se hva du gjør. Derfor handler dette i virkeligheten om selviscenesettelse. Det er kulturelle ressurser man bruker til å fortelle andre hvem man er. Folk vurderer om en merkevare eller produkt har en verdi for identiteten deres. Har den ikke det, vil du ikke lykkes med å nå fram til den brukeren. Bedrifter må derfor ha en plan når de vurderer om de skal være eller ikke være på Facebook. Det må ikke bli slik som det var for 15 år siden at alle skulle ha en webside uten en videre plan. Før man bestemmer seg blir det viktig å vurdere hvilken verdi de kan tilføre folks identitetsskaping via sine produkter. Ut ifra det kan man finne ut hvor mye ressurser man ønsker å investere i en Facebookside.

Evaluering handler om å stille de gode spørsmålene

For meg var det jazzen som skapte den største verdien for min identitet på Facebook, og som fikk meg til å dele og like sider, og til slutt handle et produkt. I min prosess med etablering av firma ble jazzen også brukt som et middel for å koble av fra krevende planer og tanker. I min evaluering oppdaget jeg også at jeg hadde behov for ny kunnskap. Jo mer jeg satt meg inn i ting, jo mer følte jeg at jeg måtte lære. Nye tiltak har derfor blitt satt i verk i min etablerer fase, der jeg deltar på ulike kurs og konferanser for å styrke min faglige kompetanse og for å skape nettverk.

Tiltak som settes i verk kan evalueres ved å stille gode målrettede spørsmål. Hva har fungert? Hva har ikke fungert? Hvorfor har det ikke fungert? Jeg skal ikke gå i dybden av min evaluering, men den hjalp meg videre i min prosess. Firmaet er nå etablert og veien videre byr på nye utfordringer. Hvordan skal jeg komme videre? Jeg står nå overfor mange av de samme utfordringer som bedrifter generelt har for å lykkes i et krevende marked. Jeg skal nå fram i markedsføringsjungelen, nå mine målgrupper på riktig sted, til riktig tid, og med riktig produkt. For å lykkes skal jeg analysere, planlegge, gjennomføre tiltak og analysere igjen. Jeg skal være åpen for endringer og ha en godt utstyrt verktøykasse.

Jeg gleder meg, og er klar for nye utfordringer både for meg selv og for andre. Med dette håper jeg flere vil se på endringer som noe positivt, og at modeller er verktøy som kan gi gode kommunikasjonsplaner for web og sosiale medier. Dersom man skal begi seg inn på bruk av sosiale medier i sin marketing miks, må man ha en kommunikasjonsplan, og produsere engasjerende og relevant innhold med et langsiktig perspektiv. Først da vil de sosiale medier bli en optimal ambassadør, der man går fra LIKE til DELE, og investeringene for sosiale medier vil få en positiv spiraleffekt som vi ikke kjenner det fulle potensialet av.



Gina Aas
Mob. 922 26 652
Webveiviseren   www.webveiviseren.no 
Følg Webveiviseren på Facebook!   www.facebook.com/webveiviseren 
0 Comments

Sosial Entreprenør – hva er nå det?

8/5/2014

0 Comments

 
Picture
Sosialt entreprenørskap er blitt et begrep, men hva er egentlig en sosial entreprenør. Kort og litt enkelt forklart er det en som bruker virkemidler fra forretningsverdenen til å løse sosiale og samfunnsrelaterte problemer.

Selv driver jeg Bøllefrø, bollefro.no. Med Bøllefrø håper jeg å belyse mulighetene for praktisk rettet læring i skolehagene, for de barna som trenger det. Jeg har erfaring fra naturskole med de såkalte problembarna. Greia er bare det at det ikke er barna som er problemet – det fødes faktisk ikke problembarn. Ungene har bare forhold rundt seg som gjør at det ikke er så lett for dem å tilpasse seg de rammene samfunnet setter. Det er ofte voksne som skaper opplevelser barna skulle vært foruten, men som de må ta med seg – og som gjør at blant annet det å konsentrere seg i et klasserom kan være vanskelig. Hodet er allerede fullt av andre ting. Da har jeg fått erfare at praktisk læring, ute i naturen, kan være en fin tilnærming. Noen barn trenger en liten pause der ute, andre har behov for lengre tid, men alle trenger et klasserom med større takhøyde. Og takhøyde er det der ute.

Å være sosial entreprenør er meningsfullt, i den forstand at man kan bidra til å gjøre en forskjell for noen andre. Sosialt entreprenørskap dreier seg om å få mennesker til å se de gode sidene i seg selv, mestre, og klare seg selv.

Dette halvåret har jeg fått se hvordan bedrifter søker sosiale entreprenører, som et ledd i sin bedriftsprofil. Bedrifter som ønsker å ha en dobbel bunnlinje, som ønsker å se både økonomiske og sosiale resultater. Ferd har gått foran i dette arbeidet, og har mer om sitt engasjement på sine hjemmesider, www.ferd.no/sosiale_entreprenorer. Ferd bidrar med sin kompetanse fra næringslivet, og støtter sosiale entreprenører noe økonomisk, men kanskje mest med kunnskap og hjelp til utvikling av ide og forretningsdrift. Ferd avholder også en årlig konferanse, sosentkonferansen.no. Er du sosial entreprenør vil jeg anbefale denne konferansen på det sterkeste. Det mest verdifulle er kanskje å få sitte på runde små bord sammen med investorer og personer ansatt i offentlige etater. Her er det mulig å knytte gode nettverk. Ferd holder også åpent hus noen ganger i året, der det er mulig å komme og få tips og hjelp. Dette står det også litt om på hjemmesiden deres.

En annen aktør som ønsker å fremme sosiale entreprenører er Reach for Change, reachforchange.org. De jobber, som Ferd, med å løfte opp sosiale entreprenører, og hjelper til med alt fra den gode ideen, til forretningsdrift. Så finnes Partnership for Change, www.pfchange.org som har som mål å skape en arena og møteplass mellom sosiale entreprenører og investorer. De holder en konferanse i Oslo nå midt i mai, og mer om den finner du på hjemmesiden deres.

Å jobbe som sosial entreprenør kan i begynnelsen føles som søke litt famlende rundt for å finne sin vei. Å finne og bygge et nettverk med både investorer og personer fra det offentlige, som vil heie deg frem er en veldig god start! Lykke til – det er meningsfullt å sette spor i andres liv.

Skrevet av Anne Kari Skjørdal
Bøllefrø - bollefro.nowww.hagebo.blogspot.no


0 Comments

Realistiske forventninger til SEO

1/5/2014

0 Comments

 
Picture
SEO =  Search engine optimization = søkemotoroptimalisering = å jobbe for at nettsiden skal rangere godt på Google og i andre søkemotorer
De som har vært med i SEO-businessen en stund vet at det er mye større konkurranse nå enn det var bare for noen få år siden. Antall nettsider som er indeksert i søkemotorene har eksplodert de siste årene. I tillegg så kan mange nok webmastere nok om SEO til at de utgjør en forskjell. Før så var det ikke så mange nettsteder som tenkte på muligheten til å bruke SEO til å komme seg opp på listene til søkemotorene, og når de tenkte på det så besto jobben de gjorde stort sett av å sette inn nøkkelord i meta-tags, noe som ikke hjalp særlig da heller. Det var tiden da den som bare kunne basic SEO kunne få alt mulig til å rangere godt i Google. Til og med nøkkelord med stor konkurranse kunne enkelt rangere godt hvis man hadde kun den minste innsikt i SEO.

Konkurransen er stor
Nå i dag er det totalt motsatt. Hvis du ikke vet hva du gjør kan det til og med være vanskelig å rangere godt på nøkkelordsfraser som ingen søker etter. Og til og med da kan rangeringen vare kun noen dager for så å forsvinne. Problemet blir forstørret hvis du har et nytt nettsted. Hvis ikke nettstedet ditt er et par år gammelt er det vanskeligere å oppnå gode resultater. Dette er en av grunnene til at SEO alltid må sees på som et langtidsprosjekt.

Det handler om målrettet trafikk, ikke rangering
Etter som tiden går og internettindustrien forandrer seg må webmastere, nettstedseiere og SEO eksperter skifte fokus fra hvordan de kan få enkelte nøkkelord til å rangere på den og den søkemotoren til hvordan man skal få mere målrettet trafikk og hvordan man skal konvertere disse til å bli kunder. Foreløpig ser de fleste kun det mindre bildet og ikke det store. Når folk/firmaer kontakter meg så spør jeg dem om hva som er målet deres. De fleste svarer at de ønsker å rangere på plass 1-3 på Google med et angitt nøkkelord. Hva? Det er ikke et forretningsmål.  Et forretningsmål vil være “å få flere mennesker som søker på ditt produkt til å besøke nettsiden”.

Forstå meg riktig, jeg skjønner godt at man på bestemte søkefraser heller vil være nummer 1 på rankingen enn nummer 11. Selvfølgelig vil det bringe flere målrettede besøkende til nettsiden. Det som er saken, og som jeg ønsker å fortelle her, er at noen firmaer tror de bare kan kontakte meg eller et annet SEO-firma så kan vi knipse med fingrene, vifte med tryllestaven  og la det bli slik kunden ønsker. Såvidt jeg vet har ikke  engang de beste på SEO magiske evner. De kan ikke uten videre plasere et nettsted på topp i Googles søkeresultater når det er tusen og titusenvis med konkurrerende sider der som allerede tilbyr de samme tjenestene.

Betyr dette at SEO er død?
Absolutt ikke. Men SEO for de nøkkelordene som er aller mest søkt er på vei til å forsvinne. Det betyr ikke at du bare skal konsentrere deg om temaer og nøkkelord/fraser som har mindre konkurranse. Det betyr bare at du skal utvide horisonten litt og se et større bilde. Nesten alltid når jeg går igjennom et nettsted for å gi en mening om SEO så ser jeg mange muligheter til hvordan nettstedet kan bli bedre både for søkemotorene og menneskene som besøker nettstedet. Mange nettsteder er helt opphengt i de nøkkelordene og nøkkelfrasene som de tror gir mest penger og skriver om disse på alle sidene sine. De glemmer å fokusere på hundrevis av mindre populære søkeord/nøkkelord som folk søker etter hver eneste dag.

Innhold bare for å ha innhold
En annen trend som har dukket opp de siste to årene er å lage innhold bare for å ha innhold. Hvorfor gjør man det? SEO snakker mye om hvor viktig innhold er, men mange ser ikke hva ordet innhold egentlig betyr. Det finnes en hel industri på internett som kan skrive og lage innholdsløst innhold for deg. Det finnes til og med noen som leier ut innhold, ehh…

Godt innhold har f.eks.  ikke noe med historien til produktet ditt å gjøre. Heller ikke blir det godt innhold av å kopiere tekst fra side til side og bare bytte ut nøkkelordene. Godt innhold er det du ikke skriver for søkemotorene, men for folk.

Nøyaktig hva er godt innhold?
Godt innhold er unikt. Helt enkelt unikt. Det er kreative tanker som dukker opp i hodet ditt som ingen andre har tenkt på før. Nøkkelen til godt innhold er kreativitet. Å være kreativ er ikke å se på hva konkurrentene dine gjør for så å kopiere dem. Kreativitet er å være en leder, ikke en etterdilter. Det er å ha egne ideer og tanker og utrykke dem uansett hva andre måtte mene om dem. Det er å tømme hjerte og sjel på nettsiden din, ikke å lete etter en quick fix. Det er å gjøre nettstedet ditt det beste det kan bli for besøkende OG søkemotorene. Det er det som vil bringe besøkende til nettstedet ditt. Besøkende som har søkt på hundrevis, kanskje tusenvis av forskjellige fraser på Google. Besøkende som kommer fordi de har søkt på fraser som relaterer til nettsedet ditt. Men ingen sier at det er enkelt, eller raskt, eller at det bare er å skru på en bryter så skjer det.

Bestem deg for målene dine
Så hvis målet ditt er å få det ene nøkkelordet til å rangere som nummer 1 på Google så ikke kontakt meg, ikke kontakt noen SEO i det hele tatt. Istedet for å kontakte noen bør du tenke gjennom målet ditt. Ikke noen SEO kan hjelpe deg hvis du ikke er klar for å glemme noe av det du tror du ønsker og isteden lære deg hva du virkelig trenger. Les den siste setningen en gang til. Glem hva du tror du ønsker, lær mer om hva du virkelig trenger.

Se opp for SEO-firmaer som forteller deg hva du ønsker å høre
Husk, det finnes mange SEO-firmaer som sier at de kan gjøre akkurat det du ønsker de skal gjøre. Vil du rangere nummer 1 på Google på søkeordet “bil”? Selvfølgelig, ikke noe problem. De vil gladelig ta imot pengene dine, jobbe litt og prompte ikke oppnå noe. Ikke skyld på dem – de bare fortalte deg hva du ønsket å høre.

Skrevet av Tonny Kluften 
www.horten.net
www.tonny.no

0 Comments

    Kategorier

    All
    Data
    Nettverksbygging
    Personlig Utvikling
    SEO
    Synliggjøring

    Arkiv

    November 2015
    September 2015
    August 2015
    June 2015
    May 2015
    April 2015
    March 2015
    February 2015
    January 2015
    December 2014
    November 2014
    October 2014
    September 2014
    August 2014
    July 2014
    June 2014
    May 2014
    April 2014
    March 2014

    RSS Feed

NETTVERKET

VI TILBYR

SUKSESSHISTORIER

HVA SKJER?

​OM OSS

​​


​KOMPETANSE

BLI MEDLEM

DOKUMENTER
​

PERSONVERN

KONTAKT OSS
​​
Tlf. 934 08 202
Mail: helle@grundernettverket.no

POSTADRESSE
Gründernettverket
c/o Helle Stabel
Nedre Damsbakken 7
​3264 Larvik​


BESØKSADRESSE
hos Colab Larvik, Brannvaktsgt 5, 3256 Larvik


​Website by Sjarm DESIGN
  • NETTVERK
    • NETTVERK
  • VI TILBYR
  • SUKSESSHISTORIER
  • HVA SKJER?
  • OM OSS
  • Vekst i Vestfold